Nieuwjaarbrief 2010-2011

Printervriendelijke versiePDF versie

Beste klanten,

Soms hebben we de verfrissende kijk van jonge mensen nodig om te blijven beseffen dat we hier op Akelei goed bezig zijn.

Onlangs maakte ons iemand attent op een kort filmpje uit de boeiende serie TED talks waar allerlei mensen aan het woord zijn die echt iets waardevols te vertellen hebben, met een hartverwarmende boodschap waar we als mens beter van worden.  En daar kan je ook een 11-jarige bink uit Amerika, Birke Baehr genaamd, haarfijn horen uitleggen waarom hij zijn kinderdroom om stervoetballer te worden, nu ingeruild heeft voor een toekomst als bio-boer.  Gewoonweg omdat hij waardevol en echt voedsel wil, waar niet op allerlei manieren kunstmatig aan geprutst wordt.  En bovenal voedsel dat afkomstig is van een levendige boerderij, en niet van een of andere dode industriële plek.

In de bijna 30-jarige geschiedenis van Akelei als tuinbouwbedrijf hebben we zowat aan alles gewerkt, wat nu schoorvoetend als de toekomstige voorwaarde gezien wordt voor een duurzame, milieu bewuste en klimaatvriendelijke landbouw.
We hebben doorheen de jaren een uitstekende bodemvruchtbaarheid opgebouwd, waardoor we zonder chemische hulpmiddelen een goede en kwaliteitsvolle productie aan diverse groenten bekomen. 
We kiezen daarbij hoofdzakelijk voor werkmethodes die de best mogelijke smaak garanderen. Ons bedrijf bevat, naast de groenteteelt, veel ruimte aan natuurlijke landschapselementen, zoals houtwallen, vijver, groenstroken. 
En er zijn veel sociale aspecten op ons bedrijf ontwikkeld, zoals onze thuisverkoop en onze functie als opleidingsbedrijf voor mensen die zich nieuw oriënteren in de groenteteelt.

Zo komen hier jaarlijks een aantal mensen, vanuit een samenwerkingsverband met diverse tuinbouwopleidingen, stage doen. Jonge mensen, van 14 tot 50 jaar. 
De drijfveer van mensen om iets met landbouw te doen, en soms leggen ze daarvoor een carrière naast zich neer, heeft meestal te maken met de drang naar een stukje zelfverwerkelijking, met het luisteren naar een gevoel diep van binnen.  Mensen komen soms vanzelf tot de vaststelling dat ze niet gelukkig worden van een job tussen 4 muren, achter een computerscherm, of van een job waar ze in gewetensnood komen, omdat ze gevraagd worden dingen te doen waar ze zelf niet in geloven.  En er zijn ook mensen die het moeilijk krijgen met de toenemende zinloze arbeid, transport van hier naar daar, aanschuiven in de file enz.
Van daar uit gezien is biologische landbouw idyllisch en mooi, en de sprong waard.

Het is dan onze taak om die jonge mensen, met behoud van al de schoonheid van ons beroep, met de voeten op de grond te zetten en langzaam maar zeker de ontnuchterende realiteit, de complexiteit van de regelgeving en de moeilijke marktomstandigheden te laten zien. En vooral te leren rekenen en cijferen om een loon uit de arbeid mogelijk te maken.
Als iemand daar, gedurende een stagejaar, dwars doorheen in gunstige zin kan evolueren, dan is er veel mogelijk.

Zo hebben we het afgelopen jaar Jen, een jonge enthousiaste vrouw van 50 gehad, misschien zag je ze wel eens in haar overall onder de mestkar liggen om een kogellager te smeren, die van plan is om een nieuw tuinbouwbedrijf te starten in de buurt van Leuven.
Jen wil zich voegen in een nieuwe trend, die 'community supported agriculture' noemt.  Vrij vertaald klinkt dat als 'door de maatschappij gedragen landbouw'.  Het is dan de bedoeling, dat de boer(in) zich kan concentreren op het werk, en dat de klanten door middel van een jaarlijks abonnementsgeld, het loon van de boer(in) garanderen. In ruil daarvoor kunnen de abonnees-klanten dan hun deel van de oogst wekelijks van het veld weghalen.  Dat kan een leuk familie gebeuren zijn, met de kinderen gaan wortelen trekken bij de boer(in), maar dat kan ook een sociaal doorleefd engagement zijn.

Enfin, zover willen we het niet drijven op Akelei, maar wie of wat belet jullie om eens een stap verder te zetten dan de winkel, en eens te kijken naar de gewassen op het veld? Of om zelf je bos bloemen te plukken in de speciaal daartoe aangelegde bloemenborder? Of om in het bessenseizoen je voorraadje frambozen, rode bes, jostabes te plukken?
Binnenkort gaan we, mee met de noden van de tijd, een website (www.akelei-schriek.be) hebben.  Nog even geduld, we werken er nog aan, maar er komt ook een kadertje in waarbij we, met een zekere regelmaat, kunnen berichten over onze seizoensactiviteiten.  Zoiets als: 'de aardbeien zijn op komst !', of 'de aardbeien zijn super dit jaar !'.
Voelt u ook al iets kriebelen?

We vergeten het wel eens, in de verwarring van onze ingewikkelde wereld, maar genieten kan zo eenvoudig zijn. 
Of zoals de 11-jarige Birke Baehr, die nu overtuigd bio-boer wil worden, concludeert:
'Buy organic, buy local and know your farm !'.
'Koop bio, koop bij jou in de buurt en ken je boerderij !'

Johan en Greet
Ook de hartelijke nieuwjaarsgroeten van Dorien