Nieuwjaarsbrief 2013-2014

Printervriendelijke versiePDF versie

Beste klanten,

 
 
Terugblikkend op het voorbije jaar, was zondag 20 oktober wellicht onze meest feestelijke dag.  We hadden toen een periode achter de rug met slechte weersomstandigheden die ons niet toelieten om onze grond winterklaar te leggen en in te zaaien met groenbemesters.  Als boer kijk je dan iedere dag naar de lucht, je loopt dan over het land om er de draagkracht van te voelen, je snuift de wind op en schat de kansen in om al dan niet de oogstresten van de zomer onder te werken en het land zaaiklaar te leggen.

Op zondag 20 oktober hadden we in het kader van de Europese actie ‘toekomst zaaien’ de uitnodiging verspreid aan de geïnteresseerde enthousiastelingen om samen met ons handmatig een perceel granen in te zaaien.  Deze actie streeft ernaar om een maatschappelijke verbinding te leggen tussen de essentie van de landbouw en de voeding voor de consument, door op een positieve, ludieke manier de problematiek van het zaadgoed en de granen onder de aandacht te brengen. Er zat dus wat druk op de ketel, want tot zaterdag 19 oktober was het niet mogelijk gebleken om de akker te betreden.  Maar zondagmorgen brak de zon door, en er was een lichte bries.  Met een voorzichtige precisie werden tractor en machine afgesteld op hun meeste lichte stand om het land voor te bereiden en moeder aarde werd ontvankelijk bevonden, wachtend op de zaaiers.

60 zaaiers kwamen ons vervoegen.  Peter had heerlijke soep gemaakt.  Heidi stond met haar mobiele bakoven klaar om broodjes te bakken.  Er was koffie en thee en vooral veel blijmoedigheid bij jong en oud.  Na de snelcursus ‘hoe zaaien we graan ?’  gingen we allemaal op een lange rij staan en onder de begeleiding van de familie De Nyn en vrienden met doedelzak, trekzak en dwarsfluit is het zaaigraan toevertrouwd aan de open akker.  Die dag waren de muziek en het gebaar van het zaaien de mooiste vertolking van ons dagdagelijkse werk.  

Ondertussen kan je op onze velden 1 hectare rogge zien groeien.  Momenteel in het stadium van winterrust, en klaar om uit te stoelen en de hoogte in te schieten de komende lente.  Bijzonder sterk ras, waar 25 jaar lang op bio-dynamische wijze aan veredeld is, met een strolengte van 2 meter.  We zouden daar graag wat mee willen experimenteren, ook om te zien hoe graanteelt terug een plaats kan vinden in de vruchtwisseling van de beroepsmatige groententeelt.

Want ook de groententeelt staat voortdurend voor nieuwe uitdagingen.  Het klimaat verandert, insectenpopulaties en schimmels zijn in beweging, het is ieder jaar wat anders.  Het antwoord op de jaarlijks wisselende omstandigheden zoeken we in het beproefde recept van zorg voor bodemvruchtbaarheid, biodiversiteit en vitaliteit.

Een mooi staaltje daarvan kan je binnenkort aanschouwen vanuit onze winkel.  Binnenkort komt daar een deur/raam combinatie, met zicht op de tuin waar Greet al de intensieve kleine teelten verzorgt, voornamelijk bestemd voor verkoop in de winkel.  Die deur is eigenlijk bedoeld als een uitnodiging om ook eens buiten te gaan kijken.  Er is een vijvertje aangelegd, en we voorzien een terrasje waar je rustig kan zitten en genieten van ons werk.  Greet’s tuin is een combinatie van intensieve teelt, zaadteelt, bloemen en kruiden.  Ook onze zoon Floriaan heeft daar een bijdrage aan geleverd met de creatie van een voedselbos.

We hebben op Akelei dus vele aspecten.  Extensieve, grootschalige teelt waar groenten in vruchtwisseling staan met granen en groenbemesters.  Intensieve, kleinschalige teelt, waar met grote zorg gewerkt wordt aan een oneindige biodiversiteit.  En er blijft daarnaast voortdurend ruimte voor vernieuwing en experiment.  Dat kan allemaal waar gemaakt worden met de bijdrage van jullie als consument, waarvoor onze allerbeste dank.
 
Johan, Greet, Dorien, Krista.