Ingrediënten:
– 2 middelgrote uien
– 2 tenen knoflook
– bussel radijzen
– 2 grote aardappelen
– 6 el olijfolie
– groentebouillon
– 1 l water
– enkele sneetjes oud brood
– 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
– 30 g hazelnoten
– verse slagroom
Bereiding:
Snipper de uien. Snijd de knoflook fijn. Verwijder het loof van de radijs (houd de helft hiervan apart en was goed onder koud stromend water). Rasp de radijzen grof. Schil en snijd de aardappelen in blokjes van 2 cm.
Verhit olijfolie in een soeppan en bak de uien 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de helft van de knoflook, de geraspte radijs en de aardappelblokjes toe en bak nog 5 minuten. Schep af en toe om. Voeg het water toe en groentebouillon toe. Roer door en laat 20 minuten koken zonder deksel.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Snijd de sneetjes brood in vierkantjes. Schep om met beetje olijfolie en de rest van de knoflook. Verdeel over een met bakpapier beklede plaat en bak 10-15 minuten bruin en knapperig. Schep halverwege om.
Snijd het loof van de radijzen fijn. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten 2 – 3 minuten op middelhoog vuur.
Doe het radijsloof, Parmezaanse kaas, hazelnoten en wat olie in een blender en maal tot een pesto. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de slagroom toe aan de soep en pureer. Serveer met de croutons en de pesto.